prins eugen 150 år

Verket i tre delar kallar jag ”Eugens anteckningar – studier i flytande silvergelatin”.
Prinsen, som så många av hans kollegor vid denna tid (förra sekelskiftet), använde sig flitigt av kameran som ett redskap att skissa inför målningar i hans fall framför allt när det kom till molnstudier och trädstudier. 
Jag kände att jag från mitt håll som fotograf ville skapa ett möte i tekniken, en dialog mellan prins Eugens målningar och mina fotografier. Genom att använda flytande emulsion kan jag få fram en grov, skissartad och hastig känsla i bilderna. Jag har sedan använt mig av kolkrita för att förstärka vissa element som trädens skuggsida och även tecknat in fler träd i marginalerna osv. 

Återgår ständigt till sekelskiftsmålarna när jag söker inspiration och bara för att vila ögonen funderar på att utveckla detta till en större svit och inkludera tex. bruno liljefors, helmer osslund osv. Det finns mycket spännande politik i nationalromantiken som blomstrade på tidigt 1900-tal och hur läget är i Europa idag, jag vill att man skall tänka romantiska landskap men tillåta sig att se det vassa, mörka och grova i mina bilder. Man får titta länge helt enkelt, som i allt jag gör 🙂

1molnet
Molnstudie

1molnet_detalj
Molnstudie, detalj

1slottet
Slottet från söder

1slottet_detalj
Slottet från söder, detalj

1två träd
Trädstudie

1två träd_detalj
Trädstudie, detalj

Inbjudan Hyllning